قصد آشنایی با سئو را دارید؟ در این مقاله مفید به سوالاتی که در ذهن شماست به صورت کامل پاسخ میدهیم تا با انواع سئو، سئوی مثبت و سئوی منفی آشنا شوید.
آیا تا به حال برای شما هم این سوال پیش آمده که وقتی کلمهای مانند “طراحی سایت” را در گوگل جستجو میکنیم، چرا یک سایت در صفحه و لینک اول گوگل و سایتی دیگر در صفحات دوم و سوم گوگل نمایش داده میشود؟
مطمئنا همه ما میدانیم سایتی که در لینک اول گوگل است نسبت به لینکهایی که در صفحات دوم و سوم هستند از ارزش بسیار بالایی بوده و کاربران بیشتری روی آن کلیک میکنند به طوری که یک شرکت حاضر به پرداخت مبلغ 14 دلار یا بیشتر، به ازای هر کلیک، از طریق تبلیغات گوگل است تا صفحه سایت خود را در لینک اول نمایش دهد.
سوال این است که چطور باید سایت خود را به لینک اول گوگل و یا هر موتور جستجوی دیگری بیاوریم؟
سئو چیست و چه کاری انجام می دهد؟
سئو در واقع کلمهای است که از مخفف انگلیسی آن نشأت میگیرد یعنی Search Engine Optimization که به دلیل طولانی بودن آن از عبارت SEO استفاده میشود.
با یک مثال، مفهوم سئو را توضیح خواهیم داد. مشخصا کلینیکهای پزشکی و متخصصین زیادی در ایران در حوزه های مختلف فعالیت میکنند مثلا کلینیک دندانپزشکی.
امروزه تمامی کلینیکها برای معرفی خدمات خود و یا حتی در ساده ترین حالت ممکن برای درج آدرس سایتشان در کارت ویزیت و بروشور، در ابتدا به دنبال طراحی سایت کلینیک خود هستند.
حال فرض کنید که یک کاربر عبارت “بهترین کلینیک دندانپزشکی در تهران” را برای یافتن بهترین خدماتی که در این شهر عرضه میشود را، برای پیدا کردن بهترین کلینیک جستجو میکند. طبق آمار در اکثر مواقع کاربران سعی میکنند تا پاسخ سوال و خواسته خود را از صفحه اول گوگل و مهمتر از آن، 4 لینک اول پیدا کنند.
موتورهای جستجو با توجه به الگوریتمهای پیچیده ای که دارند سعی می کنند تا بهترین نتیجه را به کاربر نمایش دهند.
تعریف سئو
باتوجه به این توضیحات به زبان ساده؛ سئو به مجموعه فعالیتهایی در سایت اشاره میکند که بتوان یک سایت و یا صفحهای از آن را طوری طراحی و محتواگذاری کرد که گوگل بتواند در بین سایتهای رقیب، به این صفحه بیشترین امتیاز را اختصاص دهد و در نتیجه آن را در صفحه اول و یا لینک اول نتایج جستجو نمایش خواهد داد.
حال اینکه چه فعالیتهایی و به چه شکلی باید در سایت انجام شود تا به این نتیجه دست پیدا کرد را متخصصین سئو با تحقیقات در مورد الگوریتمهای پیچیده موتورهای جستجوگر و تجربههایی که طی سالها به دست آورده اند، اجرا و پیاده سازی خواهند کرد.
ما در آژانس دیجیتال پایاوب با بهره گیری از نیروهای متخصص سئو و تولید محتوا و با توجه به تجربه چندین ساله در حوزه سئو به رشد کسبوکار و سایت شما کمکهای بسیار مؤثری را ارائه خواهیم داد.
انواع سئو
سئو سایت یا بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجوگر شامل چندین بخش اصلی است که به طور کلی میتوان آنها را به سه دسته زیر تقسیم کرد:
- سئوی داخلی سایت (On-page SEO)
- سئوی خارجی سایت (Off-page SEO)
- سئوی فنی یا تکنیکال سئو (Technical SEO)
در ادامه با هر یک از این بخش ها آشنا خواهیم شد.
1- سئوی داخلی سایت (On-page SEO)
منظور از سئوی داخلی سایت عواملی است که درون سایت اتفاق میفتد، تا باعث بهبود رتبه و خوانایی سایت (چه توسط کاربران و چه موتورهای جستجوگر) شود.
آن پیج سئو معمولا شامل بهینه سازی ساختار سایت از جمله تگها، عناوین، کلمات کلیدی، توضیحات صفحات، با توجه به بهینهترین حالت ممکن برای موتورهای جستجوگر است تا به بهترین شکل محتوای سایت را شناسایی و در نتایج جستجو لیست کنند.
بعضی از مواردی که برای سئوی داخلی سایت مهم هستند شامل:
- تگ عنوان <title> : که باید با ساختار مشخص، در تمامی صفحات تکرار شده و کمتر از 70 کاراکتر باشد. (کلمه کلیدی حتما باید در عنوان درج شود).
- توضیحات متا <meta> : بایستی بین 150 تا 160 کلمه باشد و بهتر است کلمات کلیدی در آن به درستی ذکر شده باشند.
- تگهای هدر محتوایی : این تگها که از H1 تا H6 وجود دارد، باید با معماری درست در صفحات مورد استفاده قرار گیرد. برای مثال هر صفحه بایستی یک H1 داشته باشد و نه بیشتر و وجود آن H1 هم الزامی است.
- لینکهای داخلی : لینک دادن به صفحات مهم، به صورت لینک متنی، دکمه یا لینک روی تصویر
- تگهای تصاویر یا Alt Tag : کمک به موتورهای جستجوگر برای آگاهی بهتر از مفهوم و محتوای عکس
- واکنشگرا یا ریسپانسیو : یعنی نمایش صحیح و بدون مشکل سایت در دستگاههای مختلف مانند دسکتاپ و موبایل
موارد زیادی برای بهینه سازی صفحات سایت تحت عنوان “سئوی داخلی” وجود دارد که ذکر و توضیح همه این موارد از حوصله این مقاله خارج است و معمولا نیازمند بررسی ساختار (Structure) دقیق و کلی سایت، صفحات و بهینه سازی آنهاست.
منظور از کلمات کلیدی چیست؟
کلمات کلیدی در سئو به مجموعهای از کلمات و عبارات میگویند که کاربران آنها را در موتورهای جستجوگر، سرچ میکنند تا در نهایت به سایتهای مورد نظرشان دست پیدا کنند. هر چقدر این کلمات بیشتر جستجو شوند و از نتیجه جستجو درآمد بیشتری برای یک سایت یا کسبوکار حاصل شود، آن کلمه رقابتیتر خواهد بود و اقدامات سئویی در جهت رسیدن به رنک #1 گوگل پیچیدهتر و زمانبرتر میشود.
برای مثال کلمه “خرید بلیط هواپیما” از نظر سئویی کلمهای بسیار دشوار و کلمهای مانند “درمان آرتروز مچ دست” نسبتا کلمه آسانتری به حساب میآید.
2- سئوی خارجی سایت (Off-page SEO)
سئوی خارجی سایت به معنی مجموعه کارهایی است که ما خارج از وبسایت انجام میدهیم تا باعث افزایش اعتبار صفحات و رنک آن در گوگل شویم. بهینهسازی خارجی سایت برای موتورهای جستجوگر می تواند شامل لینکسازی، حذف لینکهای بیکیفیت، تبلیغات، رپورتاژ آگهی و روش های دیگری باشد.
از مهمترین اقدامات سئوی خارجی سایت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
لینکسازی : این روش که محبوبیت زیادی در بین سئوکاران دارد به این معنی است که بتوانیم از سایت های معتبر به صفحات سایت خودمان، با یک متن مناسب، لینک دریافت کنیم. لینکسازی باید به صورت محتاطانه انجام شود چرا که هوش مصنوعی گوگل نسبت به گذشته بسیار قویتر عمل می کند و لینکهای اسپم را به راحتی شناسایی خواهد کرد و این اتفاق به ضرر سایت خواهد بود.
رپورتاژ آگهی : یک روش بسیار مرسوم در آف پیج سئو است که در آن ما برای یک سایت دیگر مقالهای را همراه با لینکدهی به سایت خودمان تهیه کرده و به صورت رایگان یا با پرداخت هزینه منتشر میکنیم. بهتر است که در این روش، برای دریافت بهترین نتیجه، اصول و استانداردهای لازم رعایت شود.
چرا گوگل به سئوی خارجی اهمیت میدهد؟
سئوی خارجی و به خصوص لینکسازی از نظر گوگل به این معناست که ما محتوایی را در سایت خود تولید کردهایم و یا آنقدر محصول ما مهم و خاص است که سایتهای دیگر به خاطر کامل بودن، ترغیب میشوند که سایت، محصول و یا محتوای ما را به عنوان مرجع، لینکدهی کنند.
هر چقدر تعداد این لینکها بیشتر بوده و اعتبار وبسایتی که به سایت ما لینکدهی کرده است، بالاتر باشد، تاثیری بیشتر در اعتبار و افزایش رنک سایت ما خواهد گذاشت.
توجه : در حال حاضر گوگل با الگوریتمهای پیشرفتهای که در اختیار دارد به خوبی لینکهای اسپم را شناسایی خواهد کرد.
3- سئوی فنی یا تکنیکال سئو (Technical SEO)
سئوی فنی سایت یعنی تغییراتی که ما در سایت ایجاد میکنیم تا از نظر ساختاری، سایت دارای مهندسی بهینه و کارآمدتری باشد. سئوی تکنیکال معمولا توسط متخصصین سئو شناسایی شده و توسط توسعهدهنده سایت پیاده سازی میشود به عبارتی بخشی از فعالیتهای آن مربوط به بهینه سازی کدهای سایت است.
بعضی از مواردی که مربوط به سئوی تکنیکال میشوند شامل:
- افزایش سرعت بارگذاری صفحات سایت
- بهینهسازی ساختارهای لینکها
- بهینهسازی کدهای HTML,CSS و جاوا اسکریپت
- مؤثر بودن نمایش سایت در دستگاههای مختلف مانند موبایل
اگر چه از نظر دسته بندی سئوی فنی به عنوان بخش مجزایی از کارهای سئویی به حساب می آید اما شاید بتوان در عمل آن را زیر مجموعهای از سئوی داخلی (On-page SEO) در نظر گرفت.
بازاریابی محتوا Content Marketing چیست؟
شاید شما هم این جمله معروف از بیل گیتس را شنیده باشید که “Content is King” به این معنی که “محتوا پادشاه است”. در عمل هم این مسئله تا حد زیادی اثبات شده است.
یک پیتزای خوشمزه را در نظر بگیرید. 😁🍕 هر چقدر که روی این پیتزا محتوای بهتر و با کیفیتتری به کار رفته و مخلوطکردن این محتوا به صورت حرفهای تری انجام شده باشد در نهایت، پیتزا خوش طمعتر خواهد بود و احتمال اینکه مشتری برای خرید دوباره به رستوران مراجعه و یا آن را به اطرافیان خود پیشنهاد کند، بسیار زیاد است.
هدف اصلی از تولید محتوا، معرفی خدمات و یا محصولاتی است که در سایت ما ارائه میشود. هر چقدر این محتوا قویتر باشد، امکان اینکه مخاطب جذب شده و به مشتری نهایی تبدیل شود بیشتر است. در اصل بازاریابی محتوا، به دنبال تولید محتوای مفید و کاربردی برای جذب و نگه داشتن توجه مخاطبین و ترویج برند هستیم.
این روش با استفاده از محتوای با کیفیت، نه تنها به افزایش بازدیدکنندگان سایت شما کمک میکند، بلکه میتواند به بهبود نرخ تبدیل (CTR) و افزایش درآمد هم کمک بسیاری به همراه داشته باشد.
البته توجه داشته باشید که محتوا نباید به صورت تبلیغاتی تولید شود بلکه بایستی در مرحله اول به کاربران اطلاعات مفید و ارزشمندی را ارائه کرده و در نهایت محصول یا خدمات از این طریق، به کاربر هدف معرفی شوند.
در زیر انواع مختلفی از محتوا که باعث می شود محتواهای سایت از نظر کاربر با کیفیتتر باشد را مشاهده می کنید، که شامل:
- محتواهای مناسب برای شبکه های اجتماعی
- دانلود کتاب های الکترونیکی، به صورت رایگان
- ویدیو و موشن گرافیک
- صوت یا پادکست
- تصاویر اینفوگرافیک و یا سایر محتواهای تصویری
محتوای تولید شده بایستی به خوبی سئو شود و کلمات کلیدی اصلی در آن تکرار شده باشد، تا گوگل بتواند بهتر آن را در نتایج جستجو نمایش دهد.
چه عواملی بر روی سئو سایت تاثیر مثبت میگذارند
عواملی زیادی دست به دست هم میدهند تا در نهایت ما یک صفحه سئو شده عالی در سایت خود داشته باشیم از جمله مهمترین آنها:
- تولید محتوای با کیفیت و ارزشمند
- بهینه سازی متای عنوان و توضیحات برای فهم بهتر گوگل
- نمایش صحیح سایت در موبایل و دسکتاپ و حتی تبلت (البته چون کاربران کمی دارد میتوان در بعضی از سایت ها نادیده گرفت)
- لینکسازی صحیح و با کیفیت
البته اگر مثال پیتزا 😋 که در بالا زده شد را در نظر بگیریم برای رسیدن به یک طع بینظیر باید به مواد آن ادویههای مختلفی اضافه کرد و این ادویهها همان جزئیاتی هستند که مجموعه آنها، موجب پیشی گرفتن شما از رقیبان قدرتمندتان میشود؛ میتوانیم به این جزئیات اصطلاح فوت کوزه گری سئو را بدهیم.
چه عواملی بر روی سئو سایت تاثیر منفی میگذارند
حال شاید برای شما این سوال به وجود آید که چه عواملی میتوانند بر روی سئوی سایت تاثیر منفی داشته باشند.
بعضی از این عوامل را در این بخش به شما معرفی میکنیم که شامل:
- محتوای تکراری و کپی شده
- کلمات کلیدی نامرتبط در سایت یا مقاله
- عدم به روز رسانی سایت و محتوای آن
- استفاده از تصاویر پر حجم و بهینه نشده
- مشکلات فنی و خطاهای متداول از جمله 404 ، 500 ، 503 و …
- نمایش مناسب فقط در یک دستگاه مثلا دسکتاپ و بهینه نبودن برای موبایل
- استفاده از بک لینکهای انبوه و اسپم
- رپورتاژ در سایتهای بی اعتبار و نامرتبط
- سرعت پایین سایت و نیاز به زمان زیاد برای بارگذاری صفحات آن
به از غیر موارد فوق موارد بیشتری هستند که باعث کاهش رتبه صفحات سایت و ضربه زدن به سئو میشوند که ارائه توضیحات کامل در خصوص هر کدام در قالب یک مطلب جداگانه انجام خواهد شد.
تفاوت بین سئو کلاه سیاه و سئو کلاه سفید در چیست؟
زمانی که صحبت از سئو می شود دو نوع دیدگاه و عملکرد در افزایش رنک یک سایت وجود دارد که شامل سئو کلاه سیاه و سئو کلاه سفید می شود. البته سئوی خاکستری هم وجود دارد که از مابین روشهای سیاه و سفید استفاده میکند.
بعضی از شرکت ها و موسسات فقط به دنبال افزایش رنک سئو خود هستند تا در کوتاه ترین زمان ممکن به رتبه های بالا در گوگل دست پیدا کرده و از آن کسب درآمد کنند.
سئو کلاه سیاه یا Black Hat SEO : منظور به کارگیری روش ها و تکنیک هایی در سئوی داخلی و خارجی سایت است که فقط و فقط برای موتورهای جستجوگر بهینه سازی میشوند. به عبارتی سئوکار با دور زدن الگوریتمهای موتورهای جستجوگر سعی در رسیدن به بهترین نتیجه ممکن در کمترین زمان را دارد.
برای مثال در تولید محتوای داخلی سایت به هیچ وجه به بازدید کننده و مفید بودن مطلب توجهی نمیشود و فقط هدف تولید محتوایی است که از نظر موتور جستجوگر بهترین به نظر میرسد.
در الگوریتمهای جدید گوگل و با رشد هوش مصنوعی این مسئله به راحتی قابل پیاده سازی نیست و نیاز به تخصص بالایی دارد که حتی اگر پیادهسازی هم شود، در صورت شناسایی شدن توسط Crawlerهای گوگل اصطلاحاً سایت پنالتی میشود که یا لینک، و در بعضی مواقع کل سایت از لیست گوگل حذف خواهد شد.
طبیعتا در سئو کلاه سیاه هیچ قانونی رعایت نمیشود چرا که هدف تنها رسیدن به نتایج دلخواه است.
معمولا در سئو کلاه سیاه هر چند که سایت به سرعت به نتیجه میرسد اما به همین سرعت هم امکان از دست دادن رنک و اعتبار وجود دارد.
به طور کلی این شیوه عملکرد، مانند به سرعت ثروتمند شدن، کوتاه مدت خواهد بود و شانس یک کسبوکار برای دست یابی به یک اعتبار قابل اتکا که مشتریان را به خود جذب کرده و درآمد دائمی داشته باشد را در دراز مدت به کلی از دست خواهد داد.
سئو کلاه سفید White Hat SEO : یک روش تاثیرگذار، طولانی مدت، با بازدهی بالا به حساب می آید که باعث جذب مشتری و افزایش اعتبار یک کسبوکار میشود.
در چنین روشی بیشتر بر روی مخاطب و جذب و نگه داری بازدیدکنندگان تکیه می شود و باید بدانید که از نظر موتورهای جستجوگر هم سئوی واقعی بایستی به این شکل انجام گیرد.
در این روش شرکت ها سعی می کنند تا بر روی تولید محتواهای باکیفیت که به راحتی قابل درک و مطالعه باشند، تمرکز کنند و از تمامی قوانین مرتبط با سئو به درستی پیروی کنند.
نتیجه گیری
صاحبین کسبوکار که به دنبال افزایش درآمد و کسب نتیجه عالی از سایت خود هستند باید بدانند که سئو و تولید محتوا بر خلاف طراحی سایت که معمولا به صورت پروژهای و یکباره انجام میشود، یک فرآیند زمانبر و تخصصی است و باید به صورت مداوم با تولید محتوای اختصاصی و با ارزش، اجرای اصول سئو و در نظر گرفتن رقبا، انجام شود.
نتیجه سرمایهگذاری بر روی سئوی سایت با یک استراتژی صحیح، برای کسانی که قصد رشد بیزینس و کسب درآمد از سایت خود را دارند، نوعی سرمایهگذاری ارزشمند و سوده خواهد بود.
ما در آژانس دیجیتال پایاوب کلیه امور 0 تا 100 مربوط به کسبوکار آنلاین شما را انجام میدهیم و با همکاری مؤثر و مداوم، و یک استراتژی مشخص به نتایجی که مد نظر شماست، دست پیدا خواهیم کرد.
دریافت مشاوره رایگان
برای شروع یک همکاری مطمئن و حرفه ای همین الان شروع کنید